luni, 30 martie 2009

Jurnalisti si „jurnalisti

Avem jurnalişti care fac meseria asta doar pentru că “jurnalist” sună bine, doar pentru că “redactor” pe cartea de vizită îţi dă un sentiment de importanţă, doar pentru că poţi să-i convingi pe controlorii Publitrans să nu-ţi dea amendă. Iar rezultatele sunt, de cele mai multe ori, un dezastru complet. Astfel de “profesionişti nu vor schimba lumea niciodata. Nu vreau să las impresia că aşa sunt toţi. Dimpotrivă, ii respect pe cei care îşi fac meseria ca la carte şi care, în ciuda funcţiei, fac teren, se dau peste cap după subiecte şi care mai învaţă şi pe alţii. Îi respect pe toţi puştii care, odată angajaţi la un ziar, vor să demonstreze că pot şi învaţă de la cine apucă pentru simplul motiv că le place modul ăsta de viaţă.

Există destui tineri (într-ale meseriei) care vor să arate că pot, care chiar muncesc, oameni care reţin ce e mai bun din fiecare coleg pe care îl văd la muncă. Din păcate, sunt tot mai puţini. Din cauză că cei mai mulţi îşi fac treaba după ureche, motiv care face Libertatea să conducă detaşat în topul vanzărilor. Motiv suficient pentru scăderea calităţii prezentării informaţiei în ziarele generaliste.

Şi mai există excepţii precum munca bine făcută “răsplătită” prin comportament de şef pe plantaţie, unde cei care chiar îşi fac treaba sunt luaţi de proşti. Pentru că, într-un final, e un cerc vicios. Dacă eşti bun şi nu tragi de salariu şi de funcţie, eşti prostul redacţiei. Dacă tragi de funcţie, ai toate şansele să ajungi departe, dar să nu mai ai oameni buni în subordine. Într-un final, tot acolo se ajunge.

sâmbătă, 28 martie 2009

S-a lansat Dacia Duster

Dacia Duster a fost prezentat si la Bucuresti, ocazie cu prilejul careia Patrick Lecharpy, sef design Amont Renault, a povestit pas cu pas geneza concept car-ului Dacia, de la prima schita realizata acum un an la machetele din polistiren si, in cele din urma, la forma finala pe care o stim deja cu totii. Totul a inceput cu un concurs intern intre designerii Renault, care a durat trei saptamani. Fiecare om responsabil de cum arata masinile Dacia si Renault a facut aproximativ 20-30 de desene. Astfel, pentru finala concursului intern s-au calificat peste 100 de schite, iar catigatoare a fost a fost cea care astazi poarta numele de Dacia Duster.
Potrivit lui Lecharpy, tema a fost cat de clara: „Imaginati-va un vehicul nou care sa fie diferit de tot ce exista in prezent in gama Dacia, adresat tinerilor activi, care merg fie la mare fie la munte, si care sa raspunda in acelasi timp valorilor marcii – habitabilitate, robustete...”.Dupa ce a fost ales desenul castigator, echipa de 20 oameni care a lucrat la proiectul Duster a trecut la executie, realizand astfel primele imagini tridimensionale cu masina. Ulterior au conceput doua machete din polistiren, in dimensiune naturala, iar dupa aceea o macheta din material mai rezistent. Pentru interior, conceput de o femeie, a fost creata o singura macheta in marime naturala. Pentru desenul interior, mai precis pentru realizarea display-ului din centrul volanului, echipa Renault a folosit ca elemente de inspiratie mai multe ceasuri de mână.
Toate aceste etape au durat un an, timp in care proiectul a fost protejat cu strictete. Asa se face ca la prezentarea primelor imagini oficiale cu Dacia Duster toata lumea a ramas uimita. Lecharpy a spus ca Dacia Duster nu va intra in productie, dar a declarat ca viitoarele modele Dacia vor prelua partea frontala a lui Duster, inclusiv farurile mici.Oficialul Renault a explicat ca ar fi foarte scump de produs in serie un automobil identic cu Duster pentru ca unele solutii tehnice sunt costisitoare.

joi, 26 martie 2009

Eu cu cine votez?

Nu ştiu dacă demisia domnişoarei Elena Băsescu din PD-L şi anunţarea candidaturii ei ca independent la alegerile europarlamentare sunt gesturi ieşite din mintea acestei fete de marinar. Dacă este aşa, înseamnă că avem de-a face cu un geniu politic. Eu nu cred asta, nu cred că Elena Băsescu este un geniu politic şi nici că a reuşit să depăşească nivelul de „copil de bani gata“. În spatele domnişoarei Elena, stă pregătit să vâneze tăticu’, marinarul-preşedinte de republică.
Analiştii politici nu s-au lăsat induşi în eroare sau cum se zice mai direct, nu „au pus botul“ la manevra băsesciană. Încă din momentul apariţiei fetiţei prin sala de joacă a organizaţiei tineretului PD-L, a fost clar pentru toată lumea că nenea Traian îşi promovează odrasla. De fapt, un asemenea demers nu este anormal pentru România. Partidele sunt pline de copiii politicienilor sau de alte rubedenii, administraţia centrală şi locală geme sub greutatea clanurilor de familie, iar scolile sunt inundate de fiii şi fiicele directorilor promovaţi în corpul profesoral pe baza criteriului înrudirii. Într-o astfel de ţară, de ce să nu-i permitem şi preşedintelui „să-şi bage“ şi el fata pe la partid, eventual prin Parlamentul European? Este preşedintele mai prejos de „jmecherii“ ţării pe care o conduce?Îmi pare rău de Elena Băsescu. La vârsta tinereţii acceptă să contribuie la ascunderea răului pe care tăticu’ şi aliaţii lui politici îl fac ţării. Cu un astfel de debut în arena politică, sunt convins că Elena Băsescu va avea o carieră plină de „succesuri“. Pa, Elena, ne vedem la vară, la votare...

marți, 24 martie 2009


Prefectul s-a întâlnit cu sindicaliştii de la Cartel Alfa

Abia instalat in functie, prefectul Marcel Proca a avut o întâlnire cu sindicaliştii de la Cartel Alfa, care au pichetat timp de 2 ore Instituţia Prefectului.
Sindicaliştii din sectorul bugetar (administraţie publică locală, medicii veterinari şi administraţia domeniului public) au prezentat prefectului nemulţumirile lor legate de salariiile foarte mici din administraţia locală, în contextual în care Guvernul intenţionează să reducă unele sporuri aferente sistemului de salarizare al funcţionarilor publici.
Totodată, ei au cerut o modificare a regimului incompatibilităţilor, prevăzut de statutul funcţionarilor publici, în sensul eliminării interdicţiei pe care o au aceştia de a realiza şi alte venituri în afara celor salariale.
Sindicaliştii din administraţia publică locală au insistat pe tema adoptării unei reglementări unitare a salarizării din sistemul bugetar, în scopul reducerii discrepanţelor salariale dintre funcţionarii publici de execuţie din administraţia locală şi inalţii funcţionari publici.
Prefectul Marcel Proca a reţinut problemele semnalate pe care le va înainta Guvernului spre analiză şi soluţionare.

duminică, 22 martie 2009

Piteştiul punctul de atractie al afacerilor

De vreo doi, trei ani încoace în jurul Piteştiului, marile magazine au apărut ca ciupercile după ploaie. Cei care au dat tonul au fost cei de la Metrou, care au fost primi în zonă. Pentru că afacerea merge ca pe roate, s-au gândit şi alte firme care să investească în zonă. Astfel a apărut şi hipermarketul Pic, iar mai apoi Auchan şi Brico Store iar acum Jupiter City. Toate aceste firme pe lângă faptul că au câştiguri de milioane de euro au oferit şi noi locuri de muncă. Mai nou una dintre localităţile vizate de către investitorii străini este comuna Bradu. Deşi nu are încă notorietatea unei comune, graţie numeroaselor investiţii, lucrurile par să ducă spre schimbare. Pentru pitesteni, Bradu este pe cale să devină cea mai importantă destinaţie de shopping, o zonă care aduce tot mai mult a dezvoltări comerciale.

vineri, 20 martie 2009

Eurohainele second-hand



Odată cu integrarea şi hainele de la second-hand au trecut prin filtrul normelor impuse de Uniunea Europeană. În acest sens, actele normative cu privire la introducerea în ţară a articolelor de îmbrăcăminte de „mâna a doua" vor fi completate de noi reglementări. Cu alte cuvinte, se vor accepta doar articolele textile purtate sau uzate ce vor fi însoţite de documente care să justifice faptul că au trecut prin procesul de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie. Noile reglementări nu vor duce însă la desfiinţarea tuturor magazinelor second-hand, ci doar a acelora care nu vor respecta regulile. E bine de ştiut că Uniunea Europeană nu va mai permite importul de haine uzate din ţări neavizate.
Modificări în legislaţie
De la 1 ianuarie a acestui an, a fost abrogată Hotărârea de Guvern nr. 329/2001 care interzicea comercializarea unor produse de îmbrăcăminte, încălţăminte sau jucării second-hand. Astfel, acum se poate comercializa, fără nici un fel de restricţie, şi lenjerie intimă, încălţăminte sau articole vestimentare pentru copiii de până la 3 ani, precum şi jucăriile destinate aceleiaşi categorii de vârstă. Legislaţia actuală prevede că vânzarea produselor second-hand trebuie să respecte aceleaşi reguli ca şi comerţul cu produse noi. Fiecare produs second-hand care va fi pus în vânzare va trebui să fie etichetat, eticheta trebuind să cuprindă datele de identificare ale producătorului sau importatorului, ţara de origine a produsului, compoziţia fibroasă a obiectelor de îmbrăcăminte, eventualele instrucţiuni cu privire la întreţinerea produsului. În cazul jucăriilor second-hand, etichetele vor trebui să cuprindă şi eventualele avertismente cu privire la siguranţa utilizării acestora, dar şi instrucţiunile de folosire în limba română. Dacă producătorul nu este identificabil, toată răspunderea cu privire la calitatea produsului revine importatorului, legislaţia identificându-l pe acesta cu producătorul. De asemenea, importatorul trebuie să asigure dezinfectarea şi curăţarea produselor de îmbrăcăminte sau încălţăminte. În cazul în care nu vor respecta aceste reguli, produsele second-hand vor fi incluse în categoria „deşeuri verzi" şi vor fi arse sau reciclate printr-un sistem controlat de autorităţi.
Vadul din Târguri
Deşi legile sunt clare, comercianţii de produse second-hand din judeţul Argeş, nu se grăbesc să le aplice. În târgul de vechituri, din Curtea de Argeş, hainele stau grămadă, în stive, pe mese sau în cutii, gata-gata să cadă în băltoace. Cum ajungi în târg eşti asaltat de vânzători care îşi strigă aşa-zisele promoţii în gura mare. „Două la un leu avem! Marfă proaspătă, ieftină şi bună!". Asta ca să afli în momentul imediat următor că, de fapt, „promoţia" nici că există. Şi se jură că ei nu au spus preţurile alea. Sau că preţurile nu sunt la pulovere, ci la te miri ce ciorap care nici nu există pe tarabă. De etichete sau curăţare, nici pomeneală. Cu toate acestea, sunt destui argeşeni şi nu numai care se înghesuie să cumpere haine, pentru că, la o căutare atentă şi răbdătoare, de multe ori poţi găsi şi haine de calitate sau de firmă, la preţuri mult sub cele practicate în magazine.
Cum e în UE
Nici cetăţenii ţărilor UE nu ocolesc magazinele second-hand. Cu deosebirea că acolo toate produsele sunt curate şi etichetate, chiar dacă sunt uzate. În ţările vestice mai există şi tipul de magazine cu haine la schimb. Adică te duci cu un braţ de haine de care te-ai plictisit şi iei la schimb alte haine din second-hand. Dacă te plictiseşti şi de acestea, peste câteva luni te poţi duce din nou la magazin pentru a le schimba... Asta pare a fi metoda cea mai ieftină de a-ţi „înnoi" garderoba. Altă alternativă, fie pe bani, fie gratuită (în funcţie de dorinţa proprietarului) pe care o găseşti. În Europa de Vest, este cea oferită de cetăţenii care s-au săturat de produsele lor şi le scot pur şi simplu în stradă, în faţa casei, astfel încât, cei care vor să caute ceva ce le-ar fi util se pot apuca de scormonit. Ciudăţenia constă în faptul că nimeni nu se miră atunci când în faţa unui morman de lucruri vechi opreşte un BMW sau un Audi strălucitor, iar o doamnă bine îmbrăcată coboară să vadă „ce chilipir" ar putea găsi la grămada din stradă.

miercuri, 18 martie 2009


Prefectul Marcel Proca a plantat un tei în Pădurea Trivale

Prefectul Marcel Proca a marcat proiectul “Luna Plantării Arborilor 15 martie – 15 aprilie”, eveniment organizat de Direcţia Silvică Piteşti, plantând un tei în Pădurea Trivale.
Prin gestul său prefectul Marcel Proca a ţinut să transmită un mesaj asupra rolului vital pe care-l joacă pădurea în viaţa noastră şi, totodată, i-a îndemnat pe toţi argeşenii să planteze măcar un arbore.
Prezent astăzi şi la ceremonia lansării proiectului, prefectul Proca a amintit o parte din funcţiile pădurii şi a tras un semnal de alarmă cu privire la necesitatea stopării acţiunilor unor semeni de-ai noştri de a distruge pădurea: „ Din nefericire, asistăm şi la noi în judeţ, în oraş chiar, la goana unor indivizi după câştigurile facile şi foarte profitabile pe care le oferă afacerile imobiliare, neglijând importanţa pădurii pentru viitorul copiilor noştri”. De aceea, e nevoie de implicare tuturor instituţiilor statului pentru a bloca acest fenomen” a mai adăugat prefectul Marcel Proca.

luni, 16 martie 2009

Criza financiara in Romania



In ultimele cateva luni s-au intamplat lucruri extraordinare pe pietele financiare. Totul a inceput intr-un orasel din Florida unde proprietari de case de vacanta nu au fost in stare sa-si plateasca imprumuturile la banci. De notat este ca aceste imprumuturi erau considerate de banci drept riscante. Ca intr-un joc de domino, cateva institutii financiare americane si europene au inceput sa aiba pierderi serioase. Bursele internationale au inceput sa piarda teren si a aparut si o criza de lichiditati pe piata internationala. Economia romaneasca a inceput deja sa resimta aceste socuri. Indicatorii bursei au avut de suferit in ciuda unor rezultate pe 6 luni foarte bune raportate de catre firmele listate. De asemenea, leul a pierdut in fata euro. Se prea poate ca aceste scaderi sa nu fie decat usoare ajustari la cresterile din ultimele 6 luni, scaderi datorate unei prudente mai accentuate pe piata romaneasca.

Este lesne de inteles ca in aceasta perioada, toata atentia noastra se va canaliza asupra restructurarilor si reorganizarilor, care vor fi facute pe piata muncii. In termeni reali este de asteptat ca anul 2009 sa aduca cresteri salariale modeste. Cei care vor avea cel mai mult de suferit, de pe urma acestei crize, sunt bugetarii deoarece marile companii vor intra intr-un proces de austeritate, iar in ceea ce priveste potentiali angajatori, acestia se vor orienta atat spre angajarile pe proiecte cat si spre munca temporara. Acest proces va declansa competitia intre angajatii, pentru ca asa cum se stie cel mai bun ramane. Acesta ar putea fi singurul lucru bun din toata criza asta, si anume faptul ca romanii vor deveni mai responsabili in ceea ce priveste seriozitatea muncii, iar sloganul „noi ne facem ca muncim, voi va faceti ca ne platiti” va fi dat uitarii. O alta constanta negativa a crizei economice este reprezentata de faptul ca o mare parte dintre romanii aflati peste granite sa isi castige painea isi vor pierde locul de munca, iar rata somajului va fi in continua crestere. Nici bancile nu vor mai acorda credite cu atata usurinta, conditiile actuale fiind unele foarte restrictive.
Toate acestea vor avea un impact semnificativ pe piata muncii romanesti!

sâmbătă, 14 martie 2009



În loc să muncească, preferă să cerşească
Indiferent de anotimp, străzile centrale ale Piteştiului, pe lângă aglomeraţia de maşini, graba trecătorilor şi insistenţa vânzătorilor ambulanţi, mai are o constantă: oamenii străzii sau cerşetorii. Ne aşteaptă cu mâna întinsă în faţa magazinelor centrale, în intersecţii, staţii de autobuz, gară, pieţe. Unii dintre noi ne-am obişnuit cu ei, astfel încât prezenţa lor la un anumit colţ de stradă echivalează cu normalitatea. Fără să ne dăm seama trecem pe lângă ei, le recunoaştem figurile, dar cu toate acestea parcă nu-i vedem.
La mila trecătorilor
Unii ne provoacă milă, alţii silă, de unii ne este frică, în faţa unora întoarcem privirea pentru a nu-i vedea cât sunt de jalnici. Dintre cei care întind mâna trecătorilor, o mare parte sunt copii. De cele mai multe ori, aceştia îţi dau ceva în schimb: un cântec la orgă, o colindă în prag de Crăciun sau, mai nou, un buchet de ghiocei legat cu aţă, ori celebrul busuioc. De obicei, aceştia nu cerşesc din proprie iniţiativă, ci sunt coordonaţi de părinţi sau rude care la sfârşitul zilei adună banii. Mai mult, „patronii" acestor copii şi-au dat seama că pot manipula trecătorii, de aceea îi învaţă pe aceştia rugăciuni şi cântece religioase şi, nu de puţine ori, în autobuze sau maxi taxi, poţi vedea câte o doamna emoţionată pâna la lacrimi de cuvântările puştilor.
Strada este casa lor
Pentru unii, strada este casa lor de mai mulţi ani, pentru alţii, mai norocoşi, dacă se poate numi noroc, strada este doar un loc de muncă, unde vin dimineaţa, câştigă bani, iar seara se întorc în localităţile lor. Pe strada putem întâlni oameni cu adevărat nevoiaşi, dar şi foarte mulţi impostori. Este la modă printre milogi să spună că sunt victime ale inundaţiilor, sau ale unor incendii.
Inventatori de poveşti înduioşătoare
Poţi fi şi tu victima unor astfel de farse fără să-ţi dai seama. Nu demult, pe o stradă centrală, mă opreşte o doamnă de vreo 60 de ani, îmbrăcată nici prea elegant, nici sărăcăcios, şi cu o voce tremurindă îşi cere scuze pentru timpul pe care mi-l răpeşte, dar are nevoie de ajutor: este venită dintr-o comună din împrejurul Piteştiului, cu unele treburi în oraş şi din nefericire nişte romi i-au furat chipurile geanta, iar acum nu mai are bani să ajungă acasă. Povestea continuă şi cu alte detalii menite să-ţi sporească compasiunea. Peste câteva zile, când povestesc întâmplarea unor cunoştinţe, descopăr că cel putin alte cinci persoane au fost abordate de aceeaşi doamnă nevoiaşă.
Ghena de gunoi-locul de unde îşi procură hrana
Pot fi văzute zilnic persoane care îşi procură mâncare din ceea ce oamenii aruncă la gunoi. Scotocesc in toate containerele, rup sacii de gunoi şi controlează fiecare obiect în parte pentru a vedea dacă le este de folos sau nu. Tot timpul poarta dupa ei o plasă în care-şi depozitează „recolta": coji de pâine sau de cartofi, lapte stătut, ba chiar si obiecte vestimentare. Deşi unii dintre ei muncesc, aceştia preferă să-şi cheltuiască banii câştigaţi pe băutură. Pentru a uita de nevoi şi pentru a se răcori, doi cerşetori din Piaţa Milea, după ce au adunat suma necesară, se consolau cu o sticla de alcool.
Cerşetorii sunt la orice colţ de stradăProblema oamenilor fără adăpost care constituie marginea societăţii nu există doar la noi. In fiecare mare oras, oricât de strălucitor ar fi, ne izbim şi de personaje cu priviri pierdute, netunse şi nebărbierite, care raspândesc un miros respingător din cauza băuturii sau din cauza lipsei de igienă îmbrăcaţi prea gros vara si prea subţire în toiul iernii. Ei pot să-ţi stârnească mila la gândul că sub acele straie sărăcăcioase se ascunde o poveste dramatică sau pot sa te facă să te revolţi când vezi că din banii primiţi pomană preferă să-şi cumpere ţigări şi băutură. Mulţi dintre ei suferă de anumite tulburări comportamentale, din această cauză reprezentând şi un pericol public. De cele mai multe ori, aceşti oameni se confruntă cu indiferenţă, cu excepţia cazurilor în care vreun poliţist îi amendează fiindcă cerşitul este ilegal. În cazul cerşetorilor minori, poliţia poate doar să identifice pe cei în grija cărora se află şi să-i sancţioneze in conformitate cu prevederile legale, iar pe cei care sunt din alte localităţi să-i trimită în localităţile de domiciliu. Soluţi ar exista şi anume construirea unor centre care să le ofere o masă caldă sau un adăpost deasupra capului. Cu toate acestea, unii dintre săracii străzilor nu s-ar mulţumi cu ceea ce ar primi de la centru, şi ar prefera să cerşească în continuare, deoarece această „meserie" este destul de profitabilă.