vineri, 20 martie 2009

Eurohainele second-hand



Odată cu integrarea şi hainele de la second-hand au trecut prin filtrul normelor impuse de Uniunea Europeană. În acest sens, actele normative cu privire la introducerea în ţară a articolelor de îmbrăcăminte de „mâna a doua" vor fi completate de noi reglementări. Cu alte cuvinte, se vor accepta doar articolele textile purtate sau uzate ce vor fi însoţite de documente care să justifice faptul că au trecut prin procesul de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie. Noile reglementări nu vor duce însă la desfiinţarea tuturor magazinelor second-hand, ci doar a acelora care nu vor respecta regulile. E bine de ştiut că Uniunea Europeană nu va mai permite importul de haine uzate din ţări neavizate.
Modificări în legislaţie
De la 1 ianuarie a acestui an, a fost abrogată Hotărârea de Guvern nr. 329/2001 care interzicea comercializarea unor produse de îmbrăcăminte, încălţăminte sau jucării second-hand. Astfel, acum se poate comercializa, fără nici un fel de restricţie, şi lenjerie intimă, încălţăminte sau articole vestimentare pentru copiii de până la 3 ani, precum şi jucăriile destinate aceleiaşi categorii de vârstă. Legislaţia actuală prevede că vânzarea produselor second-hand trebuie să respecte aceleaşi reguli ca şi comerţul cu produse noi. Fiecare produs second-hand care va fi pus în vânzare va trebui să fie etichetat, eticheta trebuind să cuprindă datele de identificare ale producătorului sau importatorului, ţara de origine a produsului, compoziţia fibroasă a obiectelor de îmbrăcăminte, eventualele instrucţiuni cu privire la întreţinerea produsului. În cazul jucăriilor second-hand, etichetele vor trebui să cuprindă şi eventualele avertismente cu privire la siguranţa utilizării acestora, dar şi instrucţiunile de folosire în limba română. Dacă producătorul nu este identificabil, toată răspunderea cu privire la calitatea produsului revine importatorului, legislaţia identificându-l pe acesta cu producătorul. De asemenea, importatorul trebuie să asigure dezinfectarea şi curăţarea produselor de îmbrăcăminte sau încălţăminte. În cazul în care nu vor respecta aceste reguli, produsele second-hand vor fi incluse în categoria „deşeuri verzi" şi vor fi arse sau reciclate printr-un sistem controlat de autorităţi.
Vadul din Târguri
Deşi legile sunt clare, comercianţii de produse second-hand din judeţul Argeş, nu se grăbesc să le aplice. În târgul de vechituri, din Curtea de Argeş, hainele stau grămadă, în stive, pe mese sau în cutii, gata-gata să cadă în băltoace. Cum ajungi în târg eşti asaltat de vânzători care îşi strigă aşa-zisele promoţii în gura mare. „Două la un leu avem! Marfă proaspătă, ieftină şi bună!". Asta ca să afli în momentul imediat următor că, de fapt, „promoţia" nici că există. Şi se jură că ei nu au spus preţurile alea. Sau că preţurile nu sunt la pulovere, ci la te miri ce ciorap care nici nu există pe tarabă. De etichete sau curăţare, nici pomeneală. Cu toate acestea, sunt destui argeşeni şi nu numai care se înghesuie să cumpere haine, pentru că, la o căutare atentă şi răbdătoare, de multe ori poţi găsi şi haine de calitate sau de firmă, la preţuri mult sub cele practicate în magazine.
Cum e în UE
Nici cetăţenii ţărilor UE nu ocolesc magazinele second-hand. Cu deosebirea că acolo toate produsele sunt curate şi etichetate, chiar dacă sunt uzate. În ţările vestice mai există şi tipul de magazine cu haine la schimb. Adică te duci cu un braţ de haine de care te-ai plictisit şi iei la schimb alte haine din second-hand. Dacă te plictiseşti şi de acestea, peste câteva luni te poţi duce din nou la magazin pentru a le schimba... Asta pare a fi metoda cea mai ieftină de a-ţi „înnoi" garderoba. Altă alternativă, fie pe bani, fie gratuită (în funcţie de dorinţa proprietarului) pe care o găseşti. În Europa de Vest, este cea oferită de cetăţenii care s-au săturat de produsele lor şi le scot pur şi simplu în stradă, în faţa casei, astfel încât, cei care vor să caute ceva ce le-ar fi util se pot apuca de scormonit. Ciudăţenia constă în faptul că nimeni nu se miră atunci când în faţa unui morman de lucruri vechi opreşte un BMW sau un Audi strălucitor, iar o doamnă bine îmbrăcată coboară să vadă „ce chilipir" ar putea găsi la grămada din stradă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu