sâmbătă, 13 iunie 2009

Un nou caz de infectare cu gripă AH1N1, România are 13 cazuri

Un nou caz de gripă AH1N1 a fost confirmat, fiind vorba de o femeie în vârstă de 34 de ani, soţia ultimului pacient internat în Institutul "Matei Balş" din Capitală, care a venit din Canada în 10 iunie, în prezent România având 13 cazuri de infectare cu noul virus gripal.
Femeia a fost şi ea depistată pozitiv în urma testelor de laborator. Ea a venit în ţară din Canada, împreuna cu soţul ei, în data de 10 iunie, dar boala a debutat cu o zi mai târziu, informează, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii.
În urmă cu o zi, Institutul Cantacuzino a confirmat că bărbatul în vârstă de 37 de ani, care a venit în 10 iunie din Canada, este infectat cu gripă AH1N1. El a fost internat în Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş". În urma anchetei epidemiologice au fost identificaţi patru contacţi din mediul familial.
În prezent, toţi cei patru pacienţi depistaţi pozitiv în ultima săptămână se află în spital, sub tratament antiviral şi supraveghere medicală, având o evoluţie favorabilă. Ancheta epidemiologică continuă, precizează Ministerul Sănătăţii.
În România sunt înregistrate 13 cazuri de îmbolnăvire cu gripă AH1N1. Dintre acestea, nouă persoane sunt deja externate, fiind vindecate.
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că pandemia de gripă anunţată de OMS are un nivel moderat. Bazac atrage atenţia că în ţara noastră viaţa trebuie să decurgă absolut normal şi populaţia nu trebuie să fie afectată. "Totul este sub control - cazurile existente pot fi tratate fără probleme", a spus Bazac, citat în comunicat.
Ministerul Sănătăţii (MS) reaminteşte populaţiei că toate persoanele care călătoresc trebuie să respecte măsurile preventive comunicate de autorităţi. Astfel, MS atenţionează că este foarte important ca persoanele care au călătorit în zone endemice şi care prezintă simptome specifice noii gripe să se prezinte imediat la medic.
"Dacă prezentaţi următoarele simptome - tuse seacă, secreţii nazale apoase şi febră peste 38 grade Celsius - prezentaţi-vă de urgenţă la spital, la secţia de boli infecţioase. Evitaţi contactele cu persoanele bolnave. Când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă. Astfel, reduceţi riscul ca cei din jurul dumneavoastră să se îmbolnăvească. După utilizare, aruncaţi batista la gunoi. Spălaţi-vă mâinile des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi", potrivit recomandărilor MS.
Persoanele bolnave trebuie să păstreze distanţa faţă de ceilalţi oameni, pentru a evita să îi îmbolnăvească pe cei din jur. Bolnavii vor evita aglomeraţiile şi mulţimile, nu vor merge la serviciu sau la şcoală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu