duminică, 26 aprilie 2009


Cele mai uşoare fraude se fac prin sms
Tot mai multe persoane cad victime fraudelor prin SMS, care, naive fiind, dau de bunăvoie anumite date personale infractorilor. Infracţiuni de acest gen au implicat numele unor companii ca Altex, Nokia şi Cosmote. Fraudătorii trimit un mesaj prin care anunţă ca aţi câştigat un anume premiu, apoi vă solicită diferite informaţii confidenţiale (CNP, parole personale, numere de cont ş.a.m.d.). Odată ce au pus mâna pe numărul vostru de cont, sunteţi în pericol să rămâneţi fără bani.
Idei ingenioase pentru a atrage clienţii
Fraudele pe telefon revin în atenţia clienţilor Cosmote, de data aceasta folosindu-se de numele companiei Altex pentru a-şi atrage victimele. De pe numarul 0764/983.690 potenţialele victime primesc un mesaj de genul: "Felicitări!!! Cu Altex aţi câştigat unul dintre cele 100 de premii în valoare de 2.000 de euro si un telefon Nokia. Pentru mai multe detalii, contactaţi-ne. Vă mulţumim". In josul acestui mesaj, pentru a înşela ochiul cititorului şi a da o tentă de veridicitate, este trecut "Expeditor Altex". Mulţi nu pot rezista tentaţiei şi cad în această plasă, mai ales că goana după bani câştigaţi uşor şi neştiinţa "ung" drumul spre o fraudă reuşită. Dacă daţi telefon, mai mult ca sigur vă va răspunde un domn care se va recomanda Dan Alexandrescu şi vă va spune ca este unul dintre reprezentanţii Altex de la birourile companiei din Bucureşti. Pentru a părea mai convingător, vă va face şi o scurtă descriere a telefonului. Vă va prezenta ca premiu un telefon Nokia 8800, cu cameră foto, în valoare de 1.500 de lei, în condiţiile în care preţul unui astfel de terminal este de peste 2.500 de lei. După această "lămurire" respectivul cere câteva date personale pe care, după spusele sale, le va introduce în baza de date pentru a facilita ridicarea premiului de către câştigător. Astfel, încearcă să obţină CNP-ul, seria şi numărul carţii de identitate, mai apoi şi o adresă de domiciliu. Daca nu puteţi să mergeţi la sediu pentru ridicarea premiului, soluţia la îndemână este adresa şi un număr de cont unde să vă trimită telefonul şi să vă vireze banii. Odată ce au pus mâna pe contul vostru, fiţi siguri că, dacă aveaţi bani acolo, la următoarea tranzacţie veţi avea surpriza să gasiţi contul gol.
Cu o cartelă prepay puteţi să rămâneţi fără bani
Singura investitie făcută de un frăudător este o cartelă prepay, de pe care trimite mesajele de ademenire. Restul se rezolvă cu un PC şi o conexiune la internet. Prin trimiterea acestor mesaje, cei care fraudează pot obţine de la victime anumite date personale sau numere de conturi bancare care, mai târziu, vor fi sparte. Tentativele de fraudă prin telefonul mobil sunt o problema la nivel de piaţă, afectează imaginea a numeroase companii. Reprezentanţii marilor companii de telefonie mobilă îi îndeamnă pe utilizatori să nu dea curs cererilor de acest tip de mesaje şi să contacteze companiile sau poliţia pentru a raporta astfel de abuzuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu