luni, 13 aprilie 2009

Simbolurile Floriilor

Odata cu patrunderea crestinismului, Duminica Floriilor este asociata cu intrarea lui Iisus Hristos in Iersusalim, cand a fost recunoscut si primit ca un rege. Ceea ce putini stiu este ca Floriile isi au originea in perioada precrestina cand avea loc sarbatoarea numita „Floralia"in cinstea zeitei romane Flora, zeita florilor si a primaverii. Prin aceasta sarbatoare se comemora primavara, invierea naturii, momentul infloririi primelor flori, a salciei si a pomilor fructiferi. Cu timpul, acestor semnificatii li s-au dat alte conotatii legate in principal de cultul mortilor (pomeni, curatirea mormintelor si a cimitirelor, asezarea de ramuri de salcii pe morminte, etc.). In duminica dinaintea Pastelui ramurile de salcii care inlocuiesc ramurile de palmier din Ierusalim simbolizeaza renasterea naturii, fertilitatea. Traditia spune ca, dupa ce au fost sfintite acestea se pot folosi la impodobirea icoanelor, a usilor, a ferestrelor sau la tratarea unor boli sau chiar la vraji ori descantece. La noi, Duminica Floriilor este celebrata in toata tara cu obiceiuri si traditii specifice zonei.
De Florii se sarbatoresc toti cei care la botez au primit numele de Florin sau Florina, Florentina, Florea sau nume de floare: Violeta, Camelia, Narcisa, Lacramioara, Anemona, Crina... In Duminica Floriilor cei care au tinut tot Postul Pastelui au dezlegare la peste si vin.
Duminica Floriilor, amestec de sacru si profan, simbolizeaza miracolul vietii si bucuria de a trai si face trecerea spre Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu